ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Το ελληνόπουλο – ο Τάσσος


Τάσος Σταφυλίδης

 (Το ρεπορτάζ αυτό γράφτηκε τον Οκτώβριο του 2006 κατά παραγγελιά από το «Πρώτο Θέμα» – άγνωστο το γιατί δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ)

 

Το Ελληνόπουλο από το Helsingborg της νότιας Σουηδίας που τον γνωρίζουν όλοι στην χώρα. Τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή, τον κοινωνικό σχολιαστή και τον πολιτικό που άφοβος και αλώβητος υποστηρίζει τα δικαιώματα των αδύναμων μαζί και των ομοφυλοφίλων. Και που επίσης άφοβος θέτει το θέμα της γενοκτονίας των ποντίων στο τραπέζι του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας – με την σημαντική παρατήρησή του, που με πικρία δηλώνει, «οι ίδιοι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για το θέμα οι Σουηδοί θα ενδιαφερθούν;»!

 

Το 1970 κυνηγημένοι από την Χούντα της Ελλάδας οι γονείς του Τάσου ήρθαν στην Σουηδία για μια σίγουρη γωνιά. «Σάββατο μέρα ήρθαν και Τρίτη έπιασαν δουλειά», είπε με καμάρι αλλά και με παράπονο που σήμερα η δουλειά έγινε ένα δυσεύρετο είδος. Σε ένα χρόνο γεννιέται η «ηλιαχτίδα», όπως τον αποκαλούν πολλοί.

 

Μεγάλωνε ο μικρός με τα αδελφάκια του και κάποτε άρχισε και το σχολείο!

 

Μα εκεί ένοιωθε άσχημα! Ήταν το μοναδικό παιδί με μαύρα – κατάμαυρα μαλλιά και οι σουηδοί είχαν ξανθά – κατάξανθα!

Και στην δευτέρα τάξη έγινε το μοιραίο με έναν σκαντζόχοιρο για πρωταγωνιστή, άγνωστο το πώς βρέθηκε στην αυλή του σχολείου…

Έπαιζαν όλα τα παιδιά γύρω από αυτόν μαζί και ο Τασούλης. Μα ξαφνικά ήρθε και έπεσε μια πέτρα πάνω στον σκαντζόχοιρο και άνευ δυσκολίας «βρήκαν» τον ένοχο. Με την διαφορά ότι ο ένοχος ποτέ δεν είχε αντιληφθεί την ενοχή του και, το χειρότερο, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τον πραγματικό ένοχο!

«Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι στα ζώα, ΕΔΩ», του έλεγε με έμφαση η δασκάλα! Εκείνο το «εδώ» τον είχε φαει τον μικρό τον Τάσο αφού δεν γνώριζε πώς συμπεριφέρονται στα ζώα «αλλού»! Είχε γεννηθεί ΕΔΩ και ένοιωθε Σουηδός τόσο όσο οι άλλοι!

Πέρασαν πολλά χρόνια όταν από την γιαγιά του είχε ακούσει ότι «αλλού» τον σκαντζόχοιρο τον φτιάχνουν και στιφάδο!

 

Το γεγονός εκείνο είχε παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην ζωή του Τάσου.

Άρχισε να αναρωτιέται και να ανησυχεί. Να ρωτά και να απαιτεί αληθινές απαντήσεις. Να σχολιάζει και να νευριάζει… Να αναζητά από μόνος τις αλήθειες…

Αργότερα είχε μπει και στο θέατρο και εκεί δυνάμωνε παίζοντας ρόλους. Όρθωνε το κορμί του φωνάζοντας στην σκηνή τα κείμενα και σιγά-σιγά έμαθε και να χτυπά! «Όχι με μπουνιές» βιάστηκε να εξηγήσει, με τα χαριτωμένα του ελληνικά, μη και τον παρεξηγήσω…

 

Παρά την παρεξήγηση στην αυλή του σχολείου με τον σκαντζόχοιρο, η υπεύθυνη στο εντευκτήριο, που είχε εντοπίσει την αδικία, τον πήρε από κοντά.

«Τι θα σου άρεζε να κάνεις;» του ρώτησε μια μέρα και αυτός φώναξε θαρραλέα ότι θέλει να τραγουδήσει! Έτσι, έγινε ο μοναδικός που τραγουδούσε σόλο στις σχολικές γιορτές.

 

Μεγάλωνε ο Τάσος και μαζί μεγάλωναν και οι ανησυχίες του, κυρίως αυτά που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον! Με άριστη αγωγή, δίχως τσιγάρα και ποτά και πάντα μελετημένος στο σχολείο, ο Τάσος 13 ετών είχε πια αντιληφθεί ότι για να ακουστεί ο λόγος του έπρεπε να πολιτευτεί.

 

Ναι, να πολιτευτεί αλλά πώς; Να επηρεαστεί από την προϊστορία των γονέων του δεν ήθελε. Μπορεί στον εμφύλιο πόλεμο να σκότωσαν τον παππού του, στο χωριό Γάβρα Κιλκίς, στο «κόκκινο χωριό» όπως το αποκαλούσαν αλλά αυτός ήθελε αμερόληπτα να επιλέξει την πορεία του καθώς και κόμμα. Πιο κόμμα να επιλέξει και μέσω αυτού να αλλάξει τον κόσμο;

Πήρε με την σειρά όλα τα κόμματα και μάζεψε τα προγράμματά τους.

Στο σπίτι διάβαζε και μελετούσε τις αμέτρητες σελίδες. Ότι δεν καταλάβαινε τα σημείωνε και όταν επέστρεφε στα κόμματα απαιτούσε να του τα εξηγήσουν! Και ξαναρωτούσε και ξανά αμφισβητούσε…

Ένα είδος τεστ έκανε να δει σε ποιο κόμμα ταιριάζει. Με τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν το πιο καυτό του μέλημα «όλα έδειχναν ότι έγερνα προς αριστερά», επιβεβαίωνε χαμογελώντας για το πεπρωμένο της οικογένειας…

 

Στα 15 – 16 του ήθελε να μπει στην σχολή ηθοποιών. Μαζί με τις απαραίτητες διαδικασίες ετοιμάστηκε να μετακομίσει και από το σπίτι. Με την λίαν καλώς διαγωγή του, δίνοντας έτσι μια καλή μερίδα εμπιστοσύνης στο περιβάλλον του, γνώριζε ότι η οικογένειά του δεν θα αντιστεκόταν στις αποφάσεις του.

Έτσι μετακόμισε και έγινε roomade με μια φίλη που ήταν τυφλή.

Μετά από δυόμισι χρόνια σπουδών βρήκε δουλειά σαν ηθοποιός.

Το 1989, το δραστήριο ελληνόπουλο που δεν έμοιαζε με τα άλλα του Helsingborg, μπαίνει ταυτόχρονα στην επιτροπή τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης. Και στις εκλογές του 1991 γίνεται, με πρώτο όνομα στο ψηφοδέλτιο, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στην πόλη τους.

 

Κατά την επταετή θητεία του με την ευθύνη οκτώ πόλεων του νότιου μέρους της Σουηδίας, Skåne, ξεκινά και έναν θεατρικό θίασο! Με την ταραχώδη και υπερδραστήρια ζωή του δεν θα άρμοζε να βαφτίσει τον θίασό του διαφορετικά από το «Άνω Κάτω»

 

Στις εκλογές του 1998 ο Τάσος Σταφυλίδης εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο μπαίνει και στην Βουλή της Σουηδίας. Κάπου εδώ κάνει μια θυσία και επιλέγει να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του.

Επί οκτώ χρόνια δουλεύει σκληρά με την αστική νομοθεσία αλλά και σαν  επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων.

 

Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2006 που έχασε η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, όπου και το κόμμα του συνκυβερνούσε, φώναζε ο Τάσος και απαιτούσε ίσα δικαιώματα για όλους, κυρίως για τους αδύναμους! Ίσως με τα βιώματα, στην σχολική αυλή της δευτέρας τάξης, να ήταν αδιανόητο να μην νοιαζόταν για τα δικαιώματα αυτά…

 

Ο Τάσος, που πάντα θεωρούσε ότι η ευημερία των άλλων είναι δική του ευθύνη και δικό του μέλημα, στα 18 του πίστεψε ότι έπρεπε να ζήσει με την Camilla. Για άλλη μια φορά θα δείξει ευθύνη και θα νοιαστεί μια κοπέλα η οποία τον αγαπούσε. Ήταν 22 όταν έδωσε τέρμα στις ακατάπαυστες αμφιβολίες αν ο ίδιος την αγαπά ή όχι και αν κάνει σωστά που ικανοποιεί τους άλλους παραβλέποντας τον εαυτό του. Καινούργια ερωτήματα τον βασανίζουν! Τι θέλει αυτός ο ίδιος; Τι ικανοποιεί αυτόν τον ίδιο;

 

Το περιβάλλον της πόλης Helsingborg μικρό, οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και ο Τάσος είναι επώνυμος. Και επί πλέον εργένης. Πώς να κάνει επαφές για να γνωριστεί με άντρα; Στην ηλικία αυτή ο Τάσος είχε πια διαπιστώσει ότι η έλξη προς το ίδιο φύλο είναι δυνατή. Το είχε αντιληφθεί από πολύ μικρό αλλά δεν μπορούσε να το συγκεκριμενοποιήσει για να δώσει μια εξήγηση. Έναν gay γνώριζε όλο κι όλο, κι αυτόν τον έβλεπε στην τηλεόραση, αλλά σαν αυτόν, τον «κουνιστό και λυγιστό» δεν ήθελε να είναι!

Το φθινόπωρο του 1993 μην αντέχοντας την μοναξιά έβαλε αγγελία στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Σουηδίας. Και εκεί βρέθηκε ο σύντροφος με τον οποίο έζησε δυόμισι χρόνια.

Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, όσες φορές κάθισε στον καναπέ των γονέων του, ήθελε να ανοίξει το στόμα να το πει…να το πει να λυτρωθεί, μα δεν γινόταν. Η απόφαση ήταν παρμένη μα η πράξη δυσκολότερη…

Και μετά τον χωρισμό του από τον Peter δεν έβρισκε πλέον τον λόγο να το πει!

 

Και ένα βράδυ, που έλειπαν πατέρας και μικρός αδελφός, έβλεπαν στην τηλεόραση τον αγαπημένο μας «Γιώργο Μιχαηλίδη». Ο τρόπος που το είπε μου θύμιζε πατριωτικό σαν αυτόν που πάντα εμείς, οι απόδημοι έλληνες, νοιώθουμε για τους συμπατριώτες μας! Παρόλα αυτά δεν καταλάβαινα ποιον εννοούσε!

«Κι εγώ σαν τον George Michael είμαι» του ξέφυγε, απρόβλεπτα, και επιτέλους το είπε περιμένοντας την αντίδρασή τους! Η αδελφή και ο γαμπρός αιφνιδιάστηκαν αλλά και εντυπωσιάστηκαν!

Από την μητέρα περίμενε χειρότερα…. «Μήπως το είχε αντιληφθεί νωρίτερα αλλά το απαρνιόταν;» τον ρώτησα έχοντας στο μυαλό μου το ρεπορτάζ για τον Sigmund Freud που είχα διαβάσει πριν πάω στο ραντεβού μας. Αλλά αυτός δεν πίστεψε αυτό το σενάριο!

 

Είχαν αποφασίσει η μάννα να το έλεγε στον πατέρα και η αδελφή στον μικρό αδελφό, για να απαλλαγεί αυτός και να ασχοληθεί με τις πολιτικές του υποχρεώσεις.

Η μητέρα όμως δεν το είπε και την επόμενη φορά που ο πατέρας τον επισκέφτηκε στο σπίτι του, και για κάποιο άλλο θέμα λογομαχούσαν, φώναξε ο Τάσος «…και να ξέρεις, εγώ δεν πρόκειται να παντρευτώ με γυναίκα!».

 

Στην ελληνική κοινότητα του Helsingborg δεν ήταν τα πράγματα εύκολα για τον πατέρα Σταφιλίδη, σαν να μην υπήρχαν άλλα θέματα να απασχολήσουν τους Έλληνες εκεί.

 

Φεύγοντας από το ραντεβού μας, και καθοδόν για το τρένο, αυθόρμητα τον ρώτησα αν ποτέ έχει σκεφτεί να πολιτευτεί στην χώρα μας. Αν, τέλος πάντων, θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει μια τέτοια μελλοντική απόπειρα. Και απάντησε ως εξής: Σε μια χώρα που ο πολιτικός τρωει σε ταβέρνα και απαιτεί να απαλλαχτεί από κάθε επιβάρυνση πληρωμής, δεν νομίζω να μπορούσα να ασχοληθώ με πολιτική. Σε μια χώρα που πολίτες και πολιτικοί λειτουργούν με τέτοιου είδους νοοτροπίες αμφιβάλλω αν θα ήθελα καν να ζήσω…

 

Αυτή ήταν η δήλωση του Τάσου Σταφιλίδη, με την σουηδική καρδιά αλλά με το ελληνικό αίμα στις φλέβες, που ομολογώ ότι δεν με αιφνιδίασε καθόλου!

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. tora tha ithela na po giati den dimosieutike, alla tha diatiriso tin psihremia mou… bravo tou kai eis anwtera, metetrepse ena koinwniko kai ethniko stigma, se dimurgia kai prosarmogi, kai eleutheria…

  Σχόλιο από summerian — Αύγουστος 10, 2008 @ 9:52 πμ | Απάντηση

 2. Anthropoi tou eidikou warous tou tasou tou stafilidi einai i aitia pou yparxoume akomi san anthropoi
  kai den giname mixanes i kai zoa akoma.
  apo ta paidia pou tha eithela poly na sinantiso na gnoriso kai na pio ena potiri krasi mazi tous.
  Taso as so eseves so dromon, deva kai mi tsalevs.
  Yian kai wlogian

  Σχόλιο από grigoris trapesanlidis — Αύγουστος 24, 2008 @ 3:46 μμ | Απάντηση

 3. «Σε μια χώρα που ο πολιτικός τρωει σε ταβέρνα και απαιτεί να απαλλαχτεί από κάθε επιβάρυνση πληρωμής, δεν νομίζω να μπορούσα να ασχοληθώ με πολιτική. Σε μια χώρα που πολίτες και πολιτικοί λειτουργούν με τέτοιου είδους νοοτροπίες αμφιβάλλω αν θα ήθελα καν να ζήσω…»

  Οι ασθενές στα εύκολα.

  Σχόλιο από lazaridis_com — Νοέμβριος 15, 2008 @ 9:04 πμ | Απάντηση

 4. απο μικρος ο τασσος ξεχωριζε με το ταμπεραμεντο του το θαρρος του τη δημιουργηκοτητα και εφευρετικοτητα του στο παιχνιδι
  απο μια παιδικη φιλη

  Σχόλιο από τζουλια τσουλκανιδου — Ιανουαρίου 24, 2009 @ 9:36 μμ | Απάντηση

 5. […] Το ελληνόπουλο – ο Τάσσος […]

  Πίνγκμπακ από Πολλά και διάφορα… « ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ — Απρίλιος 8, 2009 @ 5:46 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: