ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Δεκέμβριος 26, 2011

Όμορφα Φιλαράκια οι Νυν με τους Πρώην!

Filed under: Uncategorized — simela @ 11:01 μμ

Η παραμονή των χριστουγέννων (Julafton) είναι, για τους σουηδούς, η μια από τις δυο ομορφότερες μέρες του χρόνου!
όπως πολλές φορές έγραψα αυτή τη μέρα γιορτάζουν αυτοί (αλλά κι εμείς, που ζούμε πολλά χρόνια εδώ) κι όχι την 25 δεκεμβρίου – η άλλη όμορφη μέρα της χρονιάς είναι το μεσοκαλόκαιρο, στις 21 ιουνίου!
η παραμονή των χριστουγέννων, όμως, εκτός από ομορφότερη είναι ταυτόχρονα και η χειρότερη μέρα!
κι όσο το «όμορφη» δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία (διότι όποιον κι αν ρωτήσεις τι σημαίνουν γι αυτόν τα χριστούγεννα σαν απάντηση θα πάρεις «τα δώρα») τόσο και το «χειρότερη» έχει καμία σχέση με τον αλκοολισμό τους!
όχι πως ο αλκοολισμός τους δεν φταίει στο ότι πολλές φορές η μέρα αυτή, και κυρίως για τα παιδιά, μετατρέπεται σε καθαρό εφιάλτη αλλά στο κείμενο αυτό δεν θα αναφερθώ στον αλκοολισμό…

επειδή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια (κι αυτό είναι το όμορφο της γιορτής) αλλά με το δεδομένο ότι η οικογένεια, πλέον, έχει αλλάξει δομή και από την κλασική της μορφή έχει πάρει μια άλλη πολύπλοκη και πολύμορφη, αυτό είναι που αποτελεί τον πρώτο λόγο για τα προβλήματα!

και το πρόβλημα αρχίζει από την απόφαση πού θα γιορταστεί η παραμονή: στη μάνα του ή στη μάνα της, στους δικούς του ή στους δικούς της (μέχρι εδώ ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε οικογένειες με κλασική μορφή) και ποιοι θά ναι οι παρόντες για να ψωνιστούν και τα ανάλογα δώρα διότι όλοι όσοι βρίσκονται στο σπίτι για το χριστουγεννιάτικο γεύμα, κατά την παράδοση, θα έχουν και χριστουγεννιάτικα δώρα.

αυτό το έθιμο με την ανταλλαγή των δώρων στην ουσία είναι μια ανταλλαγή λεφτών σε μορφή πραγμάτων/αντικειμένων που υστερικά ψωνίζουν πριν την παραμονή και που συνήθως δεν εκτιμούνται από τους δέκτες με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να τρέχουν στα μαγαζιά για να τ αλλάξουν και να πάρουν κάτι άλλο που (ίσως) το χρειαστούν περισσότερο! με άλλα λόγια είναι ένας χαμένος χρόνος και κόπος και πάνω απ όλα χαμένα λεφτά αλλά είναι άλλο θέμα και αυτό…

για να γίνει πιο αντιληπτό το θέμα θα ήθελα να πάρω κάποιο παράδειγμα και θαρρώ το προσωπικό μου παράδειγμα, και για παλαιότερες γιορτές και για νεότερες, είναι το καλύτερο παράδειγμα αλλά και το πιο αληθινό και ατόφιο αφού το ζω προσωπικά και βιωματικά!

όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά, και αφού ούτε εγώ ούτε ο πατέρας τους είχαμε οικογένεια ή συγγενείς εδώ, στην σουηδία, όλα πήγαιναν μια χαρά και τα γιορτάζαμε μόνοι στο σπίτι! βέβαια αυτή η μέρα κατά ένα τρόπο «απαιτεί» πολύ κόσμο αφού και κατά την παράδοση όσο πιο πολύς κόσμος τόσο περισσότερα και τα δώρα κάτω από το δένδρο, επομένως, τόσο και πιο χαρούμενα κι ευχάριστα!

με τον καιρό μετανάστευσε στην Σουηδία (από το Λίβανο) και η θεία των παιδιών μου (η αδελφή του πατέρα τους, μαζί με τα 4 της παιδιά) και τα βράδυα της παραμονής γιορτάζονταν με πολλά παιδιά, με πολλά δώρα και με περίσσια χαρά…

περνώ μερικά χρόνια (για να μη μακρηγορώ κιόλας) κι έρχομαι στην φετινή χριστουγεννιάτικη παραμονή πάλι με την οικογένειά μου αν και με διαφορετική μορφή σήμερα!

ο ένας μου γιος με τις δυο κορούλες του απουσιάζουν στην βόρια σουηδία για να γιορτάσουν τις γιορτές με την οικογένεια της συντρόφου του και πάμε στον άλλο μου γιο όπου και εξελίχτηκε το θέμα που θα σχολιάσω…

στο σπίτι του βρισκόμαστε την παραμονή εγώ, ο γιος μου, η σύντροφός του, η κορούλα τους, ο αδελφός της «νύφης μου» (αν και αντιπαθώ λέξεις όπως «νύφη», «πεθερά/ος», «άντρας μου», «συμπεθέρα» κλπ., αλλά άλλο θέμα και αυτό) ο πατέρας της και η μάνα της με το νέο της σύντροφό!!! κι αυτό είναι το επίμαχο θέμα!
οι γονείς της «νύφης μου» έχουν χωρίσει εδώ και χρόνια, ο πατέρας της παρέμεινε σόλο αλλά η μάνα της απόκτησε νέο σύντροφο (άσχετο το πότε αν και δεν το γνωρίζω κιόλας) αλλά την παραμονή των χρισουγέννων την γιορτάζουν όλοι μαζί σα να μη συνέβη τίποτα μεταξύ τους, σα να μην πέρασαν από φασαρίες, φθόνο, κακίες, πόνο, διχόνοιες, πληγές κι όλα τα συναφή που περνούν τα ζευγάρια όταν χωρίζουν και που επιδεινώνονται με την «ευγενή» εμπλοκή συγγενών, φίλων, γειτόνων, κουμπάρων κλπ.!
όμορφα και ανθρώπινα μιλούσαν όλοι μαζί! όμορφα και πολιτισμένα συμπεριφέρονταν μεταξύ τους και το τέως ζευγάρι και το νυν ζευγάρι και ο τέως σύντροφος με τον νυν σύντροφο και, μάλιστα, όταν θα έφευγε το νυν ζεύγος προσφέρθηκαν να πάρουν μαζί τους στο αμάξι και τον τέως σύντροφο μιας και μένουν αρκετά κοντά στην πόλη!
κι όλα ήταν τόσο γαλήνια και ήμερα!!!

όχι πως παρόμοιες περιπτώσεις δεν έχω ξαναδεί! αλίμονο, τόσα χρόνια στη σουηδία, αλλά χάρηκα ιδιαίτερα που τέτοιες πολιτισμένες  καταστάσεις υπάρχουν, πλέον, κοντά μου, μέσα στα σπίτια των δικών μου παιδιών!
τα έλεγα την επόμενη σε έλληνες, στην γιορτή ενός φίλου χρίστου, και αυτοί γελούσαν και διηγούνταν άλλες ιστορίες που κατά καιρούς είχαν ακούσει και που σαν ντούροι έλληνες δεν αντιλαμβάνονται! του ενός πχ. του φαινόταν αδιανόητο μια γυναίκα να λέει «ο πατέρας των παιδιών μου» κι όχι ο «άντρας μου» τη στιγμή, μάλιστα, που το ζεύγος δεν ζούσε και μαζί!!!
τέτοιοι έλληνες όταν, και αν, χωρίσουν (που αναμφισβήτητα θα γίνει με πρωτοβουλία της γυναίκας) ούτε ζωγραφιστή θέλουν να δουν, την πρώην, πόσο μάλλον να βρεθούν και σε ίδιο δωμάτιο!!! και το γεγονός ότι, είτε το θέλει είτε όχι, με το άτομο αυτό συνδέεται με παιδιά και εγγόνια είναι άγνωστες θεωρίες και, πάνω απ όλα, ξενόφερτες και με αλλοπαρμένες και φαντασμένες γυναίκες σαν φταίχτρες του κακού…
ευτυχώς που οι γυναίκες της παρέας ήταν πιο ευέλικτες και ανοιχτόμυαλες από τους άνδρες

υποσχέθηκα τους φίλους του facebook να γράψω πώς γιορτάζουν τα χριστούγεννα οι σουηδοί αλλά παρέμεινα σ αυτό το κομμάτι που εμένα, προσωπικά, με ενδιαφέρει περισσότερο! άλλωστε, η συμπεριφορά των ανθρώπων ήταν πάντα ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ ότι τα έθιμα των λαών και κρατών!

Advertisements

3 Σχόλια »

 1. ΝΑΙ. ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
  αξίζει τον κόπο να είναι κανείς, ή να προσπαθεί, να είναι τόσο καθαρός.
  χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, θα διαβάσω καλύτερα ότι έγραψες γιατί δεν τα καταφέρνω λόγω χρόνου. έχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, με χοντρές αλλοιώσεις ωστόσο.
  τα θερμά μου συγχαρητήρια για το θέμα που έθιξες, για την αλήθεια με την οποία το έθιξες, και για το πόσο είναι χρήσιμο, δεν το συζητάμε. είναι θέμα μεγάλης ανάγκης να αναπτυχθεί. τα ξανα΄λεμε σιμέλα! χρόνια πολλά σε όλους σας!

  Σχόλιο από ελένη κονδύλη — Δεκέμβριος 27, 2011 @ 9:20 πμ | Απάντηση

  • ελενάκι μου είναι τόσα πολλά, μα τόσα πολλά, να γράψεις για το θέμα που χρόνια τώρα θέλω να το αναλύσω….,.. αισθάνομαι πως ελαχιστότατα έχω αναφέρει εδώ… μού ρχεται να συνεχίσω να γράφω αλλά… φιλάκια ελενάκι μου!

   Σχόλιο από simela — Δεκέμβριος 27, 2011 @ 10:07 πμ | Απάντηση

 2. Ωραία πράγματα …μάλλον! Δε λέω βέβαια, πολιτισμένη συμπεριφορά αλλά μήπως εμείς οι Ελληνάρες που ζούμε έντονα & αγαπάμε πραγματικά & με πάθος δεν είναι δυνατό να το αντέξουμε κάτι τέτοιο;;;
  Χρόνια σου Πολλά κι εσένα πάντως Συμέλα μας, Καλά, Αισιόδοξα & με μπόλικη δόση τρέλλας γιατί μόνο έτσι θα αντέξουμε!!!
  Φιλάκια

  Σχόλιο από Hλιαχτίδα — Ιανουαρίου 4, 2012 @ 3:59 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: