ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Απρίλιος 10, 2010

Περιοδικό «YOGA»

Filed under: Uncategorized — simela @ 8:28 μμ

Από περιοδικά δεν τα πάω καθόλου καλά! Όχι μόνο τώρα που ‘χω σταματήσει να διαβάζω οτιδήποτε επιφέρει ψυχική διαταραχή, πόνο, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση (όλα τα αρνητικά που συνήθως επιφέρει η ενημέρωση) αλλά και παλιά δεν διάβαζα τέτοια!
Χθες, όμως, που ήμουν επίσκεψη σε μια από τις ανιψιές που πρόσφατα ήρθαν από την Ελλάδα είδα πάνω στο τραπέζι της ένα περιοδικό που λέγεται «YOGA & εναλλακτικές θεραπείες»!
Μου κίνησε την περιέργεια και το πήρα μαζί μου να ρίξω μια ματιά μιας και αυτό το είδος είναι αυτό με το οποίο καταγίνομαι τα τελευταία χρόνια!
Και ακριβώς επειδή έχω ασχοληθεί με αυτά (και διάβασα αλλά και εξασκήθηκα για ατελείωτες ώρες) τα κείμενά του μου φάνηκαν τόσο γνωστά που πολλές φορές μου ‘ρθε να το παρατήσω αλλά πριν το αφήσω σκέφτηκα να καταγράψω λίγα αποσπάσματα από τον Κομφούκιο στο θέμα «πώς να διαχειριζόμαστε τον θυμό»

Κατ’ αρχάς δεν θα κρατάμε κακία όσο «κακό» κι αν είναι αυτό που μας έχουν κάνει – προσωπικά έχω μια άλλη θεωρία στο ότι «μας κάνουν κακό» αλλά δεν θα αναφερθώ σ’ αυτό τώρα!

Γράφει, μεταξύ άλλων, στο περιοδικό του Μαρτίου 2010:
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που συγχωρούν είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχείς από όσους κρατούν θυμό!
Αν δεν έχουμε συγχωρήσει κρατούμε μια ταυτότητα του πόνου μέσω της οποίας αναπαράγεται η ίδια συναισθηματική κατάσταση κι έτσι υποφέρουμε!
Στην κινέζικη φιλοσοφία η συγχώρεση δεν είναι κάτι που κάνουν οι αδύναμοι αλλά αντιθέτως επιδεικνύει μεγάλη δύναμη – η συγχώρεση είναι μια αρετή των δυνατών!
Δεν είναι, λοιπόν,  «μαλάκ….» αυτός που συγχωρεί, όπως πολλοί το βλέπουν, παρά είναι ένα παράδειγμα μεγαλοσύνης ψυχής!

Συνεχίζει: Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα για να λυθεί παρά μια υπέροχη περιπέτεια την οποία καλά είναι να ΜΗΝ ξοδεύουμε με ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις διότι αν την ζωή την θεωρούμε πρόβλημα θα είμαστε σε συνεχή διαδικασία πώς να αποφύγουμε τα προβλήματα και εσωτερικά θα παράγουμε περισσότερο άγχος με περισσότερα προβλήματα καθ οδόν!

Δεν ήθελα να γράψω ότι ο Κομφούκιος τα είπε αυτά! Θέλω να αποφεύγω να λέω ποιος μεγάλος και γνωστός έχει πει κάτι όμορφο που διάβασα ή άκουσα διότι θεωρώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το έχει πει αλλά που δεν τυχαίνει να είναι γνωστός, «μεγάλος» και «επίσημος»! Γι αυτό θα προσπαθώ στο εξής να μην αναφέρομαι σε ονόματα παρά μόνο να γράφω αυτό που άκουσα ή διάβασα διότι γράφοντας και αναπαράγοντάς το σημαίνει ότι κι εγώ η ίδια το λέω και, φυσικά, και πολλοί άλλοι!

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: