ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Σεπτεμβρίου 22, 2009

Meditation Μέρος 1

Filed under: Uncategorized — simela @ 9:19 μμ

meditationΛίγα περί αυτοσυγκέντρωσης για όσους δεν έχουν κάνει ποτέ και θέλουν να δοκιμάσουν!
Θα προσπαθήσω να το χωρίσω σε 3 μέρη κι εδώ γράφω τον πιό απλό τρόπο…

Το μόνο πράγμα που αποσκοπούμε στην αρχή της αυτοσυγκέντρωσης είναι να επικεντρωθούμε στις αναπνοές μας! Να βρισκόμαστε στο εδώ και στο τώρα!
Με το που ελέγχουμε τις εισπνοές και εκπνοές έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τις σκέψεις μας και αυτός είναι ο κύριος σκοπός του meditation – Της αυτοσυγκέντρωσης, ή του διαλογισμού, για όσους θέλουν να το αποκαλούν έτσι αν και ο διαλογισμός είναι κάτι πιό βαθύ…

Είναι αδύνατον ο άνθρωπος να τα καταφέρει να σκέφτεται και ταυτόχρονα να ελέγχει τις εισπνοές και τις εκπνοές του! Ή το ένα κάνει ή το άλλο!
Είναι επίσης αδύνατον, τουλάχιστον στην αρχή, να ελέγχει μόνον τις αναπνοές του. Το μυαλό θέλει συνεχώς να τρέχει σε χίλια δυό πράγματα αφού έτσι έχει μάθει να κάνει για όσα χρόνια ζούμε!
Ωστόσο προσπαθούμε να το συνεφέρουμε και να επιστρέψουμε στο εδώ και στο τώρα και τις σκέψεις που θέλουν να μας επισκεφτούν προσπαθούμε να τις κάνουμε να περνάν όπως με το τηλεκοντρόλ γυρνάμε από κανάλι σε κανάλι! Τις αφήνουμε να περνάν σαν εικόνες δίχως να εμβαθύνουμε σε καμία από αυτές!

Αν το καταφέρουμε αυτό έχουμε επιτύχει και την επικέντρωσή μας τις εισπνοές και εκπνοές!

Πρσπαθήστε το να δείτε αν τα καταφέρετε αλλά μην περιμένετε από την πρώτη φορά να το κατορθώσετε… Θέλει δουλειά για να το πετύχουμε και όπως κάθε πράγμα χρειάζεται κι εδώ εξάσκηση!

Καθήστε κάπου αναπαυτικά, χαλαρώστε πρώτα στο κεφάλι, μετά στους ώμους και συνεχίστε να χαλαρώνετε σε όλο το σώμα σε σημείο να το αισθάνεστε να πέφτει βαρύ! Όσο βαρύ γίνεται τόσο χαλαρώνει το σωματάκι μας που τόσο σφύγκεται στην καθημερινή μας ζωή – Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο στόμα το οποίο σφύγκεται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του σώματός μας και αφήστε το να χαλαρώσει όσο γίνεται, αν είναι δυνατόν να πέσει το κάτω σαγόνι…
Αρχίστε μετά να παρατηρείτε τις αναπνοές σας!
Για ευκολία μετράτε από το ένα μέχρι το δέκα και μετά από το δέκα μέχρι το ένα και ούτω καθ’ εξής! Κάθε αριθμός και μια εισπνοή-εκπνοή!
Το μέτρημα βοηθά στην αρχή να μην σκορπάτε σε σκέψεις αλλά και αν πάλι χαθείτε σ’ αυτές επιστρέψτε και ξαναρχίστε το μέτρημα!
10 με 15 λεπτά στην αρχή είναι αρκετά! Με τον καιρό αυξάνετε τον χρόνο όσο θέλετε ή όσο επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και αυτό ωφείλουμε να το κάνουμε καθημερινά!
Το ωφείλουμε στον εαυτό μας αν τον αγαπάμε και αν τον σεβόμαστε!

Δεν χρειάζετε να ψάξετε νερά και καταράκτες… και πάνω σε απλή καρέκλα γίνεται αρκεί να είναι αναπαυτικά!

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. http://mariatweety.blogspot.com

    ENA A3IOLOGO BLOG ENOS KORITSIOU 24 ETWN

    Σχόλιο από MIKROS NAUTILUS — Σεπτεμβρίου 22, 2009 @ 9:40 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: