ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Αύγουστος 26, 2009

Ναι, είναι φιλάνθρωποι!

Filed under: Uncategorized — simela @ 7:52 μμ

Εντάξει, δεν ασχολούμαι μόνο με πνευματικές και σωματικές ασκήσεις και με το βιβλίο του Osho στο οποίο θα επανέλθω άλλη φορά!
Διαβάζω και κάποια άλλα πράγματα όπως πχ. το γεγονός ότι το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation είναι το πρώτο σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες!
Κάθε χρόνο, λέει, δωρίζει 3 εκκατομύρια δολλάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεύτερος σε ύψος κεφαλαίων που δωρίζει έρχεται ο George Soros. Τέταρτος είναι ο Warren Buffet που ήθελε μετά τον θάνατό του όλη η περιουσία του να πάει για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά που το 2006 άλλαξε σενάριο και ένα μέρος της περιουσίας του το αφήσει στο ίδρυμα του φίλου του, του Bill Gates!

Υπάρχει, βλέπετε, φιλοτιμία και φιλαναρθωπία σ’ αυτούς τους ανθρώπους! Δεν είναι καθάρματα που οι περισσότεροι τους αποκαλούν!
«Ρουφούν το αίμα των υπαλλήλων και εργατών τους για να βγάλουν αυτοί τα κέρδοι», λέμε.
Δεν το λέμε; Τι απερίσκεπτα μιλάει ο άνρθωπος; Γιατί; Επειδή έτσι ακούει από άλλους ki έτσι λέει και αυτός δίχως ποτέ να αμφισβητήσει ή να ψάξει ο ίδιος…

Το δε ίδρυμα του Bill Gates χρηματοδοτεί τις γυναίκες, σε φτωχές χώρες, κι όχι τους άνδρες…
Υποστιρίζουν στο ίδρυμα ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θα καταπολεμίσουν την φτώχεια κι όχι οι άνδρες – Αυτό το γράφουν σήμερα στο Facebook όπου έχω το ίδρυμα αυτό σαν «φίλο» και κάπου κάπου ανανεώνουν την θέση τους και το διαβάζω…

Και θυμήθηκα τον Percy Banrevik, έναν σπουδαίο παράγωντα της οικονομίας της Σουηδίας, και όχι μόνο, που μετά την συνταξή του, με γεμάτες τις τσέπες, κατέβηκε στην Ινδία και χάριζε κάτι δεκάρικα σε γυναίκες για να αγοράσουν μια αγελάδα ή μια κατσίκα, ή ένα χωραφάκι για να μπορέσουν τουλάχιστον τα παιδιά τους να ταίσουν!
Και αν μπορούσαν, και συνήθως μπορούσαν, να πουλούσαν και λιγάκι από τα προιόντα τους για να μαζέψουν κάποια λεφτάκια και να αγοράσουν, μετά, κι άλλη αγελάδα κλπ. κλπ. και σιγά σιγά ίσως κάνουν και μια μικρούλα γεωργική ή κτηνοτροφική επιχειρισούλα!

«Τους άνδρες δεν τους εμπιστεύομαι – πίνουν, καπνίζουν και ξοδεύουν τα λεφτά» μου ‘λεγε σε ένα γεύμα που είχαμε καθήσει, κάποτε, τότε που έτρεχα εκεί που υπήρχαν ενδιαφέροντα πρόσωπα αν μη τι άλλο να κάνω γνωριμίες…

-barnevik 012

Σε μια ποιοτικά άθλια φωτογραφία είμαι με τον Percy Barnevik και τρώμε το μεσημεριανό μας σε μια εκδήλωση οικονομικού περιεχομένου…

Advertisements

2 Σχόλια »

 1. Αναμφίβολα είναι αξιέπαινες οι πράξεις των ενλόγω ανθρώπων. Μάλιστα, τον Μπίλ Γκέητς, τον συμπαθώ ιδιαίτερα για τη μαγκιά του να κινήσει με την εφυΐα του το σύμπαν. Ωστόσο,μιλώντας γενικά και απρόσωπα, αναρωτιέμαι τι ανάγκες εξυπηρετεί γενικά η φιλανθρωπία στον κόσμο μας. Από τη μια προσφέρει μια ανακούφιση στη φτώχια των μη εχόντων και από την άλλη δίνει άλλοθι στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια των εχόντων. Αν ο κόσμος δεν χωριζόταν σε φτωχούς και πλουσίους θα υπήρχε λόγος ύπαρξης της φιλανθρωπίας; Δεν θα ήταν καλύτερα να άφηναν οι ισχυροί του πλανήτη τον τρίτο κόσμο να αναπνεύσει και να αυτονομηθεί ώστε να μην εξαρτάται από την φιλανθρωπία του εκάστοτε κροίσσου; Από την άλλη δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ πως βγήκαν τα λεφτά τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο φιλανθρωπίας. Τις μεθόδους του καπιταλισμού τις γνωρίζουν όσοι έχουν τα μάτια ανοικτά. Οι άνθρωποι που χρήζουν φιλανθρωπιών είναι γέννημα των ίδιων κοινωνιών που θάλπουν την συσώρρευση πλούτου στα χέρια των ολίγων. Η φιλανθρωπία, λοιπόν, είναι ένα φαινόμενο παθολογικό, σύμπτωμα του ευρύτερου φαινομένου που λέγεται ΑΔΙΚΙΑ στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, η φιλανθρωπία ζει παρασιτικά από την αδικία και γιαυτό η πρώτη μόνο να διαιωνίσει την δεύτερη μπορεί και όχι να την εξαλείψει.

  Σχόλιο από zwaki — Αύγουστος 27, 2009 @ 10:31 πμ | Απάντηση

 2. zwaki σαν να διαβάζω τον ευατό μου μέχρι πριν 3 χρόνια περίπου! έστι ακριβώς θα τα έγραφα με τη μόνη διαφορά ότι εγώ θα τα έγραφα στα «απλότερα ελληνικά» – και μήπως δεν έγραψα και τέτοια θέματα στο βιβλίο μου!!!

  σήμερα όμως τα βλέπω και τα λέω διαφορετικά διότι, όπως κι εσύ ξέρεις, η κάθε κατάσταση/περίπτωση έχει και την θετική και την αρνητική της πλευρά!
  είναι φύσει αδύνατον να μην συνυπάρχουν αυτές οι δυο πλευρές!
  από εκεί και πέρα επιλέγουμε ποιά πλευρά θέλουμε να δούμε!

  ή βλέπουμε την θετική πλευρά και όλα είναι όμορφα και συμβατά ή βλέπουμε την αρνητική και συνεχώς γρκινιάζουμε και κράζουμε γνωρίζοντας, μάλιστα, καλά, ότι αλλαγή από την γκρίνια μας δεν πρόκειται να γίνει!
  επομένως, στην ουσία τον εαυτό μας χαλάμε ενώ η ίδια η κατάσταση παραμένει όπως ήταν πάντα…
  επιλέγουμε και πράτουμε κι εγώ επιλέγω την θετική πλευρά όπως λιγάκι αναφέρθηκα και στο σημερινό μου κείμενο!

  κι αυτά που γράφω τώρα ισχύουν, φυσικά, και στην προκειμένη περίπτωση δίχως καν να χρειαστεί να λεπτομερώ περί πλουσίων και φτωχών! δότι το θέμα μου δεν είναι ο πλούτος και η φτώχια αλλά το με ποιά ματιά βλέπουμε την οποιαδήποτε περίπτωση!

  Σχόλιο από simela — Αύγουστος 27, 2009 @ 8:11 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: