ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Σεπτεμβρίου 12, 2008

Συνταγή για μερακλήδες…

Filed under: Uncategorized — simela @ 9:46 μμ
Tags: , ,

Πριν πάω για ξάπλα, για ν’ ανέβω νωρίς αύριο στο αεροδρόμιο και να περιμένω τις επισκέψεις μου, ας κάνω μια προσπάθεια να γράψω την δυνταγή των ψωμιών μου (βλέπε προηγούμενο άρθρο), που ζήτησε και αναγνώστρια/αναγνώστης

Στα συγκεκριμένα ψωμιά έβαλα 2 κιλά αλεύρι και 50 γρ. μαγιά (φρέσκια ή ξηραμένη), από μισή χούφτα ηλιόσπορα και λινόσπορα, 2-3 κουταλιές φαγητού ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, κάτι παραπάνω αλάτι και, φυσικά, νερό χλιαρό. Το νερό ίσως είναι ενάμυσι ίσως και δύο λίτρα, πάντως πάνω από ένα λίτρο είναι!

Επειδή ποτέ δεν χρησημοποιώ μέτρο – όλα πάνε με το μάτι – δεν ξέρω και με ακρίβεια να σας πω την ποσότητα των υλικών.

Όπως ζημώνουμε τα τσουρέκια έτσι ζημώνουμε και τα ψωμιά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά και όλα τα άλλα, αν θέλετε βάζετε και λίγη ποσότητα από διαφορετικά είδη αλευριών, και ανακατεύετε τελευταία τόσο λευρό αλεύρι όσο παίρνει! Ζημώνετε όση ώρα αντέχετε 🙂 – 5 λεπτών ζήμωμα, αφού έχουν ανακατευτεί τα υλικά, φτάνει αρκεί η ζύμη να γίνει τόσο σκληρή/μαλακή όσο και στα τσουρέκια.

Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη μιάμυσι περίπου ώρα.

Την ξαναζημώνουμε μετά και την πλάθουμε σε όποια σχέδια θέλουμε.

Τα ταψιά τα πασαλύβουμε με λυωμένο βούτυρο, όπως και στα τσουρέκια, και αφήνουμε την ζύμη μέσα στα ταψιά πάλι να φουσκώσει περίπου μια ώρα.

Αφού έχει ζεσταθεί ο φούρνος τα βάζουμε στην μεγαλύτερη θερμοκρασία μέχρι να πάρουν το κόκκινο χρώμα και τα σκεπάζουμε μετά με αλουμινόχαρτο μειώνοντας την θερμοκρασία στους 180 – 200 βαθμούς.

Τα μεγάλα ψωμιά μένουν στο φούρνο συνολικά 40-45 λεπτά . Τα μικρά γύρω στα 15-20 λεπτά.

Αυτά – καλή όρεξη!

Δεν θυμάμαι να έχω ξαναγράψει συνταγή – κάποια φορά, λοιπόν, είναι η πρώτη φορά…. κι αν δεν τα ‘γραψα όπως «πρέπει» σχορέσετε με γι αυτό….

(Η φωτογρφία είναι από παλαιότερο ζήμωμα…)

Πάω για ύπνο…

Advertisements

3 Σχόλια »

  1. α,δεν μπορω να τα κανω ολα αυτα.Ειμαι μονο για να τρωω 🙂

    Σχόλιο από zouri1 — Σεπτεμβρίου 15, 2008 @ 10:28 πμ | Απάντηση

  2. Πραγματικά φαίνεται υπέροχο το ψωμάκι σου Συμέλα! Λέω να δοκιμάσω κάποια φορά τη συνταγή σου, όχι εγώ δε ζυμώνω συνήθως, αλλά επειδή 4-5 φορές που το έκανα (τρελλαίνομαι να μαγειρεύω) ένιωσα μετά ιδιαίτερη υπερηφάνεια & ικανοποίηση, κάπου-κάπου το κάνω για τους αγαπημένους μου.
    Σου ρίχνω ιδέα για τα μικρά στρόγγυλα ψωμάκια: εγώ βάζω στα μισά το γνωστό σουσάμι & στα υπόλοιπα μαύρο σουσάμι, το οποίο έχει εξαιρετική γεύση!
    Εύχομαι να δέχτηκες με το καλό τις κοπέλες & να περάσεις μαζί τους πολύ-πολύ όμορφα!
    Τα φιλιά μου

    Σχόλιο από Ηλιαχτίδα — Σεπτεμβρίου 15, 2008 @ 4:59 μμ | Απάντηση

  3. […] πιο σκούρα αφού χρησιμοποιώ περισσότερο αλεύρι από κρυθάρι, σίκαλη, βρώμη […]

    Πίνγκμπακ από Αφιερωμένο στον Βασίλη… « ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ — Νοέμβριος 9, 2008 @ 2:52 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: