ΣΥΜΕΛΑ ΜΕΛΕΤΛΙΔΟΥ

Σεπτεμβρίου 9, 2008

Πολύ νικοτίνη και στο Snus!

Filed under: Uncategorized — simela @ 8:07 μμ
Tags: , , ,

Τον είδα, στο τρένο σήμερα, να το βγάζει από την συσκευασία και να το βάζει στο στόμα του κι έτρεξα να τον φωτογραφήσω! Δεν τον πρόλαβα, όμως, και τον παρακάλεσα να ξανακάνει την διαδικασία.»Οι Έλληνες αναγνώστες μου δεν έχουν ιδέα γι αυτό το snus…» τον παρακάλεσα και το ξανάκανε ο τύπος!
Άνοιξε την συσκευασία….

… πήρε μια μεριδούλα, μια δόση, κάτι σαν ένα μικρό – μικρό μαξιλαράκι με μια μάζα μέσα…

… και το έβαλε στο στόμα του! Ανάμεσα στο επάνω χείλος και στα ούλα του!
Και αυτό λέγεται snus που είναι κάτι σαν αντικατάστατο του τσιγάρου!
Δεν είμαι πολύ σίγουρη αλλά θαρρώ πως μόνο στην Σουηδία υπάρχει αυτό το προιόν και το «καπνίζουν» παντού – κυρίως από τότε που απαγορεύτηκε το κάπνισμα δημοσίως καταναλώνουν αυτό το πράμα (βλέπετε το παιδάκι που κοιμάται πάνω του – σε κίνδυνο, πάντως, δεν το βάζει καπνίζοντας κανονικό τσιγάρο)
Αυτός που κόβει το τσιγάρο συνήθως ξεκινά αυτό μέχρι να βάλει περισσότερο μυαλό και να το κόψει και αυτό διότι καπνός είναι και αυτό και την ίδια ζημιά κάνει.

Μετά από 20 περίπου λεπτά το πετούν, το φτύνουν, διότι φεύγει πιά η γεύση του! Και ξαναβάζουν στο στόμα καινούργιο «μαξιλαράκι» όποτε το ζητήσει ο οργανισμός τους όπως ακριβώς κάνουν και οι καπνιστές…

Δεν σας εύχομαι να το δοκιμάσετε!!! Να μας λείψει 😉

Advertisements

4 Σχόλια »

 1. Χε χε! Εγώ αγαπητή Συμέλα το λατρεύω αυτό το μικρό μαξιλαράκι που λες. Το snus είναι αναμφισβήτατα λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα καθώς εκτός από το ότι δεν εισπνέεται καμία ουσία κατά τη χρήση του, η μέθοδος παρασκευής του το καθιστά φτωχότερο στις καρκινογόνες νιτροσαμίνες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Βέβαια, η περιεκτικότητα του snus σε νικοτίνη είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή του τσιγάρου, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό. Πάνω σε αυτό το επιχείρημα βασίστηκαν και οι αρμόδιες επιτροπές της ευρωπαϊκής ένωσης όταν πριν από 15 περίπου χρόνια απαγόρευσαν το εμπόριο του snus στην ευρωπαϊκή ένωση εκτός της Σουηδίας, η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε. μετά από την απαγόρευση και ζήτησε την εξαίρεσή της κατά την ένταξη. Το snus χρησιμοποιέιται ευρέως στη Σουηδία και στην Νορβηγία (σε μικρότερο ποσοστό βέβαια) και επίσης τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια αύξηση πωλήσεων και στις Η.Π.Α. Πρόσφατη έκθεση βρετανικής επιτροπής υγείας για το κάπνισμα του Royal College of Physicians παρουσιάζει το snus ως την βασική αιτία της ύπαρξης μειωμένων παθήσεων των πνευμόνων στο σουηδικό πληθυσμό και προτείνει την άρση της απαγόρευσης πώλησης του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Σχόλιο από greeksvensson — Σεπτεμβρίου 9, 2008 @ 9:15 μμ | Απάντηση

 2. Α, αγαπητέ greeksvensson, ευχαριστώ ιδιαίτερα για το σχόλιό σου με τα στοιχεία που, ομολογώ, δεν τα γνώριζα!!!!
  Τι καλά! Ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον!

  Και, εννοείς ότι κουβαλάς από την Σουηδία στην Ελλάδα πακέτα με snus για προσωπική χρήση;
  Τι λες; να το κάνουμε μπίζνα στην Ελλάδα που σε λίγο θα σβήσει το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους… τς τς τς πάλι το ‘πα δυνατά το μυστικό μου 😉

  Σχόλιο από simela — Σεπτεμβρίου 9, 2008 @ 9:44 μμ | Απάντηση

 3. Έκοψα το τσιγάρο από 1 Φεβρουαρίου.

  Έχω ακόμα 2 κουτιά για να έχω δοκιμάσει κάθε γεύση snus που πωλείται στο internet. Έχω βρει 5 φανταστικές γεύσεις.

  Θα συνεχίσω την κατανάλωση νικοτίνης γιατί μ’ αρέσει και δεν σκόπευα να κόψω το τσιγάρο.
  (Αυτό που λένε ότι θα λείπει από το… χέρι το τσιγάρο θεωρώ ότι είναι πολύ σαχλαμάρα – Εμένα ποσώς μου έλειψε, αντίθετα, έχω ελευθερία χεριών, στόματος, πνευμόνων και… Τσέπης).

  Είμαι τυχερός όμως γιατί 2 μήνες στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ανίκανος να σηκωθώ, θα είχα τρελαθεί από την στέρηση.
  (Τα προτερήματα έναντι του τσιγάρου όσων αφορά την μηδενική ενόχληση προς τους άλλους και τους ελάχιστους περιορισμούς για την χρήση του στην διάρκεια μιας μέρας – με τα πόσιμα δεν τρέχει τίποτα αλλά με στο φαγητό, ε, το βγάζω- είναι άπειρα: σινεμά, κολύμπι, νοσοκομείο κι από 2010 οπουδήποτε).

  Επίσης, ο φίλος – με τον οποίο το ξεκινήσαμε – είχε στόχο να κόψει το τσιγάρο και το κατάφερε ανώδυνα σε 2 μήνες.

  Υπάρχει μια ανακρίβεια σ’ αυτά που γράφετε όμως κ. greeksvensson από την πλευρά της πραγματικότητας:
  -Δεν γνωρίζω αν γι’ αυτόν ή άλλο χαζό λόγο το απαγόρευσαν έξω από τις σκανδιναβικές χώρες (Η 2η παραγωγός χώρα είναι η Δανία μετά την Σουηδία) – εγώ κάπου διάβασα ότι το απαγόρευσαν λόγω του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι 20ετείς ιατρικές μελέτες όσων αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία- αλλά ελπίζω να αναθεωρήσουν καθώς ΔΕΝ βρίσκω λογικό κάτι που είναι πιο δυνατό να είναι πιο εθιστικό. Αν ήταν έτσι θα καπνίζαμε όλοι τα πιο βαριά τσιγάρα που υπάρχουν κι όχι LIGHTS.

  Υπάρχει μια ιδανική ποσότητα νικοτίνης που ικανοποιεί τον κα8ένα. Εμένα για 10 από τα 15 χρόνια που κάπνιζα με ικανοποιούσαν 1,5 πακέτα Lights τσιγάρων την μέρα. Παραπάνω ΔΕΝ αντέχει ο οργανισμός μου και με κάνει να φαίνομαι, να νιώθω και να είμαι άσχημα.
  Αυτή είναι και η ποσότητα νικοτίνης που συνεχίζω να λαμβάνω.

  Διαβάσαμε εκτενώς με τον φίλο τα πάντα για το snus και διάβασα τον περίεργο τρόπο χρήσης του snus με ρυθμό κατανάλωσης τσιγάρων σχεδόν! Σας λέω πως δεν είναι εύκολο κανείς να το μάθει το snus, πόσο μάλλον με αυτό τον τρόπο.
  Δεν το αντέχει ο οργανισμός. Θέλεις την δόση σου κι όχι παραπάνω.

  Έτσι λοιπόν ακολούθησα τον 2ο,πιο ήπιο και για εμένα μοναδικό τρόπο χρήσης του snus:
  Κρατάς κάθε δόση/φακελάκι (το χύμα είναι φρίκη φαντάζομαι) στο στόμα για 2-4 ώρες.

  Καταρχήν για τα πρώτα 20-30 λεπτά είναι πανίσχυρο κι έτσι και υγρανθεί σε αυτό το διάστημα, πχ από σάλιο, και «τρέξει»/»στάξει» θα έχει μια απαίσια γεύση στο στόμα κι ένα ανακατεμένο στομάχι. Θα χάσεις και το προσόν έναντι των μασώμενων καπνών: θα έχεις την ανάγκη να φτύσεις 3-4 φορές μέχρι να «στεγνώσει» πάλι.
  Μην σας πω τι γίνεται έτσι και κατά λάθος το δαγκώσεις…

  Έτσι με 3-4 φακελάκια την μέρα είμαι ικανοποιημένος. Άντε 5 το Σάββατο.
  Και οικονομικό λοιπόν καθώς κάθε κουτάκι έχει 24 φακελάκια και κοστίζει 3,5€-5,5€ . Συνυπολογίζοντας τα μεταφορικά συν διπλό φόρο καπνού για Σουηδία και Ελλάδα δια 6 (κουτάκια) που είναι η συνη8ισμένη μηνιαία παραγγελία μου.

  Αδημονώ να έρθει Ελλάδα πάντως αν και δεν το βλέπω να έχει ιδιαίτερη απήχηση, ειδικά στις γυναίκες (αν και έχουν μεριμνήσει με πιο μικρά, γευστικά και ήπια – από πλευρά νικοτίνης- σακουλάκια). Δοκίμασα να γλιτώσω συγγενείς και φίλες από το τσιγάρο αλλά «δεν»…

  Το θέμα είναι ότι είναι 100 φορές λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο (οποιασδήποτε «βαρύτητας»).
  Παρασκευάζεται με κανόνες υγιεινής τροφίμων από Σουηδούς. Όχι τα σκουπίδια και τα χημικά που βάζουν ανεξέλεγκτα μέσα οι αμερικάνοι.

  Τα πνευμόνια είναι ελεύθερα.
  Δεν ενοχλείς κανέναν.
  Δεν χρειάζεσαι τασάκια ή μεγάλα και πολλά πακέτα, αναπτήρες,….

  Χρειάζεσαι… ψυγείο (8* κελσίου και κάτω, μέχρι και κατάψυξη) για να διατηρείς τα πολλά κουτάκια (δεν αξίζει να κάνεις παραγγελία μιας βδομάδας με ταχυδρομείο για 1-2 κουτάκια) της παραγγελίας μέχρι να έρθει η στιγμή να αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς.. Αν ξεραθούν χάνουν ισχύ νικοτίνης και γεύσης, δηλαδή κάθε φακελάκι διαρκεί λιγότερο.

  Το συνηθισμένο snus παρασκευάζεται με επεξεργασία ατμού (όπως και το πράσινο τσάι) χωρίς να ξεπερνά τους 80* κελσίου κι όχι ξήρανση και ψήσιμο που δημιουργεί τις καρκινογόνες νιτροσαμίνες του καπνού.
  Τυλίγεται σε υλικό σαν το φακελάκι του τσαγιού ή καλύτερο μαζί με θαλασσινό αλάτι για γεύση (όχι πάντα) και μαγειρική σόδα, αν έχω καταλάβει καλά, ΣΥΝ κάποια γεύση αλλά όχι πάντα.
  Τα φακελάκια (potion/bag) μπαίνουν σε πλαστικό ή μεταλλικό κουτάκι (can/box) κι αυτά συσκευάζονται σε 10δες που ονομάζονται ρολά (rolls).

  Η διαδικασία κατανάλωσης snus λέγεται dip, και ουσιαστικά είναι η τοποθέτηση του snus ανάμεσα στο επάνω χείλος και το ούλο. Με την ελάχιστη υγρασία το ΟΎΛΟ απορροφά την νικοτίνη, κάτι που μπορεί να πάρει και 5 λεπτά για να το καταλάβεις αντίθετα με το τσιγάρο.

  Σκοπός δεν είναι να καταπιείς το ζουμί/υγρό από το φακελάκι. Το αντίθετο. Στόχος είναι να μην το υγράνεις τόσο ώστε να συμβεί αυτό. Το αν έχεις την ελευθερία να το χρησιμοποιείς χωρίς να φτύνεις (θυμάστε τα πτυελοδοχεία?) είναι σημαντικό προσόν αλλά το ζουμί δεν είναι ότι καλύτερο.
  Τώρα πάλι, αν κάποιο συγκεκριμένο snus δεν σου πάει στην γεύση και φτύνεις συνέχεια νιώθεις ανικανοποίητος.

  ΚΑΤΑΛΗΞΗ:

  Θα το πρότεινα σε κάποιον αντί για τα τσιγάρα που καπνίζει ή σε κάποιον που ενδιαφέρεται να το κόψει αλλά όχι σε κάποιον που δεν καπνίζει.

  Για εμένα είναι αποκάλυψη (οι Σουηδοί που το εφηύραν το χρησιμοποιούν 200 χρόνια τώρα και έχει καταλήξει να είναι η προτίμηση των πιο πολλών από τους χρήστες καπνού μιας και η καθολική απαγόρευση καπνίσματος ισχύει για αυτούς εδώ και πολλά χρόνια).
  Για άλλους φρίκη.

  Αλλά πάλι είναι κι αυτοί που πχ δεν τους αρέσει ο τρόπος που οι Ιταλοί μαγειρεύουν την κουζίνα τους. Εμένα πάλι μ’ αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα ακριβώς όπως τα καταναλώνουν και οι γηγενείς του τόπου απ’ όπου προέρχονται με κριτική ματιά μεν αλλά από εκεί και πέρα.

  Ελπίζω να βοήθησα τους ενδιαφερόμενους.

  Σχόλιο από pantoleon — Οκτώβριος 4, 2008 @ 7:10 μμ | Απάντηση

 4. Καταρχήν ένα μεγάλο λάθος που κάνει ο πρώτος.
  Το μέσο snus έχει 7-8mg Νικοτίνης όμως απο αυτά δεσμέυονται το πολύ τα 2mg. Άρα άν κάνεις κανα 3-4 snus την ημέρα είναι σαν 10 τσιγάρα.
  Κατα δεύτερον ο κύριως απο πάνω έχει κάνει σχόλια σε ότι blog βρίσκει που να έχει θέμα πάνω στο snus(τον έχω διαβάσει και σε άλλο blog που είμαι φανατικός αναγνώστης), Δεν θα τον ξεχνούσα αν δεν έκανε ένα τόσο τεράστιο σχόλιο.
  Τώρα θα μου πεις πως στο καλό κατέληξα εδώ; Έψαχνα κανά Ελληνικό εισαγωγέα snus και κατέληξα στο δικό σου blog.

  Aν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι άλλο απλά στείλε μου μαιλ…

  Σχόλιο από SolitaryX88 — Σεπτεμβρίου 8, 2009 @ 2:00 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: